Definition
Der findes to typer af benlængdeforskelle: Strukturel og funktionel. Den strukturelle benlængdeforskel er den man er født med og ses hos mange mennesker. Den kan også komme hvis man får indopereret en ny hofte. Den funktionelle benlængdeforskel skyldes nedsat bevægelighed i bækken, hofte og lænderegion.
Forekomst og årsag til benlængdeforskel
Det estimeres at ca. 9 ud af 10 mennesker har benlængdeforskel og det anses derfor som værende normalt. Igennem tiden har man sat en skillelinje, at hvis der var mere end 2 centimenter krævede det specialdesignede sko eller indlægssåler, for at korrigere dette.
Den strukturelle kan forekomme hvis man får et brud omkring vækstzonerne som barn eller blot en tilstand, som man er født med.
Den funktionelle er derimod en helt anden snak, hvor der kan være mange årsager. Det hyppigste udvalg ses her:
- Nedsat mobilitet i bækkenet
- Nedsat mobilitet i hoften
- Nedsat mobilitet i lænde- og brystryg
- Ankelforstuvninger
- Arvævsdannelser efter operationer (kejsnersnit, blindtarmsoperationer mm)
- Hypermobilitet
- Hyperpronation på den ene fod forårsaget af et traume
- Skoliose
Symptomer på benlængdeforskel
Det er svært at præcisere nogle helt enkelte symptomer. Men dét vi ved er, at den strukturelle benlængdeforskel ikke betyder noget i størstedelen af tilfældende. Dem vi ser, hvor det spiller en rolle, er hvis man løber mange kilometer hver uge, går lange ture, er overvægtig eller dyrker tung styrketræning såsom vægtløftning.
Symptomerne vil oftest vise sig i en kæde på dét ben der er det lange. Dette betyder, at du kan opleve gentagne småskavanger i din ankel, knæet, hoften og lignende.
I begge tilfælde kan benlængdeforskellen være årsag til kendte gener i ryggen, hovedpiner, migræne og meget mere.
Hvad kan jeg selv gøre?
Strukturel benlængdeforskel kan man ikke ændre på. Det er en tilstand der vil være der uanset hvad.
Funktionel benlængdeforskel kræver behandling – men før man behandler på problematikken er det vigtigt at vide hvad der er årsagen bag. Når årsagen er fundet vil din osteopat eller fysioterapeut give dig øvelser, som er målrettet for at problematikken ikke skal komme igen.
Du kan læse mere om osteopati her: Osteopati
Du kan læse mere om fysioterapi her: Fysioterapi
Klinikkens perspektiv – sådan hjælper vi dig bedst
I tilfælde af strukturel benlængdeforskel, der udløser problemer, er den eneste løsning at lave indlægssåler. Du kan læse om vores indlægssåler her: Indlægssåler
Sålerne har til formål at udligne (ikke fuldstændigt, men ca. halvdelen) den givne forskel. Årsagen til, at man ikke retter fuldstændigt op er, at hvis man som menneske har gået med 3 centimeters forskel og der pludseligt bliver 0, så kan det lave diverse forskellige udfordringer. Dette vil vi selvfølgelig gerne undgå. Derfor bliver du, når du skal have lavet såler, gennemtestet for at estimere hvor meget benlængdeforskel der er og om den er strukturel eller funktionel. Vores klinik er eksperter i netop at arbejde med disse typer af udfordringer.
I tilfælde af funktionel vil du oftest blive henvist op til én af vores osteopater. Dem kan du læse mere om her: Om os