Specialer

Plantar Fasciitis

20-25% af danskerne får årligt fejldiagnosticeret en hælspore uden at blive undersøgt grundigt. I ni ud af ti tilfælde er der tale om plantar fasciitis.

Plantar fasciitis bliver oftest forvekslet med hælspore

I mange år har man haft en forståelse af, at plantar fasciitis udelukkende er en inflammationstilstand (betændelsestilstand) i svangsenen – heraf navnet “itis”, som betyder inflammation. Ny forskning bekræfter, at det er en helt anden proces, der sker i fibrøst væv (ledbåndslignende væv) end først antaget.

Oftest begynder det med en betændelsestilstand i svangsenen, som varer ved i ca. 14 dages tid. Herefter begynder senen at vokse sig tykkere, miste elasticitet grundet tilvækst af krystaller og give voldsomme gener fra midt op under hælen og ud i svangområdet. Nogle oplever endda gener under ydersiden af foden eller indersiden af anklen. Årsagen er, at der sidder mange nervereceptorer, der opfanger ændringer, hvor svangsenen bliver fortykket.

Træning har bestemt sin plads, men bør ikke være den primære behandling for plantar fasciitis, da der ikke er tale om inflammation, men derimod en krystalliseringsproces af proteiner i svangsenen. Derfor handler det om at aflaste foden og finde årsagen til, hvorfor svangsenen er under belastning. Vi ser ofte, at patienter har forsøgt at lave ”heelraises” (øvelsen på trappetrin) i månedsvis, hvorefter de har fået flere smerter. Derfor fraråder vi ofte denne øvelse, eller justerer den til et niveau, der fungerer for folk. Tidligere forskningsprojekter har omhandlet udstrækning og styrketræning af svangsenen (plantar fascia), men da forskningen konstant udvikler sig, har den vist, at fascia (bindevæv) kan give sig ca. 2 procent. Derfor giver disse øvelser ikke mening for alle, medmindre der er tale om genoptræningsforløb.

Injektioner af binyrebarkhormon (blokader) har sjældent den ønskede effekt, andet end at bedøve det lokale væv og dets frie nerveender, da der ikke er tale om en kronisk betændelsestilstand.

Smerter i foden eller anklen – hvad er de typiske symptomer for plantar fasciitis

Det er vigtigt at påpeje, at undersøgelse er vigtig for at kunne diagnosticere plantar fasciitis, hælspore eller en tredje tilstand. Har du en af følgende symptomer og har haft dem i mere end 14 dage, kan der være tale om betændelse i svangsenen og vi anbefaler en konsultation:

  • Smerter under eller på indersiden af hælen.
  • Igangsætningssmerter om morgen
  • Smerter efter aktivitet
  • Hævet fod eller ankel i længere periode
  • Hælsmerter og/eller ondt i foden

Årsag og forekomst

Der kan være mange forskellige mekanismer og årsager bag plantar fasciitis.

I 2018 blev der lavet et stort studie i USA, der viste, at ca. 1% af den voksne befolkning blev diagnosticeret med denne tilstand årligt. Disse tal er nok reelt højere, da der ikke blev taget højde for personer uden ressourcer til at gå til lægen eller personer over 55 år.

Altså kan vi regne med, at over 5 millioner mennesker får denne diagnose hvert år, alene i USA. I Danmark er der lavet et estimat på 10-15% af den voksne befolkning. 20-25% af alle danskere oplever dog årligt smerter i hælen.

Lidelsen rammer kvinder 3 gange oftere end mænd og aldersgruppen er typisk 35-60 år.

De typiske årsager er:

Oftest ser vi, at hælsmerter skyldes en form for overbelastning, og begynder du at få ondt i hælen, er første skridt ikke nødvendigvis at holde dig i ro. Det varierer utroligt meget fra person til person, men et godt råd er, at hvis den aktivitet du udøver ikke giver dig flere smerter – f.eks. om morgenen, så kan du sagtens opretholde dit aktivitetsniveau. Hvis smerterne udvikler sig hurtigt, bør du søge hjælp, da det oftest ikke er noget der forsvinder over tid, men blot forankrer sig og du risikerer at overkompencere og få smerter andre steder.

Vælg det rigtige fodtøj eller indlægssåler for at imødekomme hælsmerter

Der findes mange forskellige typer af indlægssåler, som hjælper med at aflaste dine hæle, og som giver dit fodtøj en bedre stødabsorbering. Optimal stødabsorbering får du med en indlægssål, som er udarbejdet til at passe præcis din fod – netop så den støtter de steder, dine fødder har brug for det.
Hvis du allerede har fået stillet diagnosen plantar fasciitis med ultralydsscanning, kan du med fordel booke en tid til indlægssåler her

Diagnosticering er vigtigt

For at konkludere hvorvidt der er tale om plantar fasciitis, er det vigtigt, at din behandler lytter godt efter og netop forstår, hvilke symptomer du oplever. For hæl- og ankelsmerter kan have forskellige årsager og det er vigtigt at få stillet den korrekte diagnose.

Er der tale om plantar fasciitis, hælspore, nedsunken forfod, severs syndrom, retrocalcaneal hælspore eller haglunds deformitet, er der forskellige behandlingsmuligheder for at hjælpe dig med at blive symptomfri.

I klinikken benytter vi os ofte af ultralydsscanning for at afdække, hvorvidt der er tale om en krystaliseringsproces eller blot en kalkdannelse, som giver dig generne. Vi har derfor lavet en specifik type af konsultation, som har til formål at stille en korrekt diagnose, finde årsagen og sammen lave en behandlingsplan, for at få dig godt i mål. Du kan læse mere om konsultationen og hvordan vi arbejder med en osteopatisk undersøgelse af fødderne.

FAQ

Hvilke symptomer giver plantar fasciitis?
Hjælper øvelser på plantar fasciitis?
Hvad er forskellen på en hælspore og plantar fasciitis?

Behandlere

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors