Hvad er hælspore?
Et studie fra japan med 10.000 deltagere viser, hvor normal en hælspore er. Det eneste krav til deltagerne af studiet var, at man ikke måtte have hælsmerter og ellers skulle være sund og rask. 99,7% af alle deltagere fik konstateret en hælspore ved røntgenundersøgelse. Studiet kunne derfor konkludere, at en hælspore er en almindelig tilstand.
En hælspore opstår, når hælknoglen henover længere tid har været under belastning, hvorfor en knogleudvækst nedenunder vil forekomme. Når man så belaster hælen yderligere og tilstanden vokser – og potentielt vokser ind i andre strukturer i hælen – vil der opstå smerter og potentielt også inflammation. Hælspore bliver ofte forvekslet med tilstanden plantar fasciitis, hvilket kan fører til fejlbehandling og i værste tilfælde en signifikant forværring af symptomerne. Derfor er det utroligt vigtigt, at få stillet den rette diagnose, så tilstanden bliver behandlet korrekt. Vi anbefaler altid, at du får undersøgt dine fødder grundigt, hvis du oplever uforklarlige smerter i fødderne. Derfor tilbyder vi en udvidet fodundersøgelse, som du kan læse mere om her.
Symptomerne på en hælspore er oftest:
- Smerter midt under hælen ved belastning
- Du er oftest smertefri om morgenen, men det forværres op ad dagen
- Det hjælper at gå på noget blødt, men hårde gulve eller andre underlag giver hurtigt smerter
- Jagende fornemmelser i hælen
Hvis man er uheldig at hælsporen får lov til at vokse sig større over tid, kan den påføre skade på andet væv. Det kan her gå fra at være en hælspore til at blive plantar fasciitis og/eller perforeret fedtpude i hælen.
Tilstanden er stukturel (forsvinder ikke) og en hælspore kan ikke trænes væk. Derfor er behandlingen simpel – indlægssåler oftest i kombination med fokuseret shockwave.
Vores indlægssåler kan afhjælpe symptomer fra hælspore
I klinikken har vi igennem mange år arbejdet med indlægssåler, som har til formål at gøre vores patienter symptomfrie fra smerter i fødderne.
Da en hælspore er en knogleudvækst og ikke kan trænes eller strækkes væk, er det vigtigste at behandle årsagen til problematikken.
Indlægssålerne har til funktion at
- Korrigere den fejlstilling i foden, som medfører øget stress på hælen
- Opretholde foden i en optimal position, så den kan regenere fra de gener, som er opstået
- Forhindre at tilstanden bliver værre og udvikler sig
- Dæmpe symptomerne
Alle fødder er forskellige og derfor designer vi alle vores indlægssåler individuelt, så de er tilpasset den enkeltes behov. Da ingen fødder er ens, vil man heller ikke se, at indlægssålerne bliver det. I vores optik skal alle behandles ud fra årsagen til smerterne og derfor er det vigtigt med en grundig undersøgelse af fødderne, som også kan give forklaringer på, hvorfor symptomerne er opstået.
Vi arbejder med to forskellige typer af indlægssåler, som begge har til formål at aflaste forfoden bedst muligt. Din behandler i klinikken vil hjælpe dig med at vælge den rigtige indlægssål.
Når vi arbejder med en hælspore, vil det oftest være en 3D printet indlægssål, der er mest optimal, da vi kan printe denne sål i forskellige hårdheder og derfor lave sålen ekstra blød lige under hælsporen.
Læs mere om vores indlægssåler her.