Et stigende antal af børn oplever komplikationer med fødderne.
Data fra videnskabelige studier bekræfter, at ca. 50% af alle børn i alderen 8-15 oplever smerter i fødder, ankler eller knæ.
De typiske tilstande og årsager er:
- Severs syndrom (læs mere om: apofysitiis calcaneii) som giver smerter i hælen (nedenunder og bagpå). Denne tilstand forekommer typisk i alderen 8-13 år og kan på sigt medføre, at barnet bliver tågænger
- Smerter i anklen – forstuvet ankel, udtalt fejlstilling forårsaget af pronation eller platfod
- Smerter på indersiden af skinnebenene, forårsaget af fejlstilling i fod og ankel
- Smerter i anklen – forstuvet ankel, udtalt fejlstilling forårsaget af pronation eller platfod
- Smerter på forsiden af knæene eller indersiden, grundet fejlstilling i fod og ankel. Hertil diagnoser som osgood schlatter, løberknæ eller springerknæ
Hvem er undersøgelsen for?
Giver dit barn udtryk for smerter i fødder, ankler, knæ eller ben uden at kunne finde årsagen eller finde hjælp? Har dit barn medfødte udfordringer såsom at være klumpfodet, platfodet eller forkortede achillessener? Så kan denne undersøgelse være løsningen dit barn.
I klinikken har vi i mange år specialiseret os indenfor området,
hvorfor vi netop har lavet denne type konsultation, som vi løbende justerer og optimerer, for at sikre den mest up-to-date undersøgelse og diagnosticering.
Denne undersøgelse er specifikt udviklet af vores osteopater og fysioterapeuter, for at kunne se på årsagssammenhænge og for at sikre en korrekt diagnosticering og optimal behandlingsplan.
I undersøgelsen kigger vi blandt andet på om fodstillingen passer overens med de udviklingsfaser, som en barnefod skal gennemgå. Vi kigger på, om den arbejder optimalt i stillestående funktioner, men også under gang og eventuelt løb. Vi
undersøger, hvordan din fod påvirker knæ, hofte, bækken og resten af kroppen.
Hvis dit barn er kommet for sent i gang med at gå, kan der være understimuleret muskulatur, som skal have den rette hjælp. En udtalt rigid platfod kan også skabe fundament for en nedsat balance, som også kan hindre barnet rent motorisk.
Børn udvikler ikke hælspore eller achillessenebetændelse
Det er et meget misforstået koncept, at børn får en hælspore eller betændelse i achillessenerne. Vi møder familier hver uge, som har fået tilstande som dette diagnosticeret. Det ses i ekstremt sjældne tilfælde, altså færre end fem tilfælde om året i Danmark.
Årsagen til, at børn ikke kan udvikle dette er, at knoglehinden (periost) ikke har sat sig endnu og derfor ikke kan udvikle knoglefremspring. Knoglehinden skal være mobil på et menneske indtil man er ca. 18 år. Derfor ser vi også, at unge udvikler shin splint (smertefuld skinnebensbetændelse) i puberteten, da knoglehinden dels river i underbensknoglen og i muskulaturen i skinnebenet.
Hvad indebærer den udvidede undersøgelse af fødderne?
Undersøgelsen af et barn tager udgangspunkt i hvordan dit barns funktionalitet omkring fødderne er og hvordan resten af benene og hofterne påvirkes heraf. Der undersøges også for hypermobilitet og vi gennemgår sammen barnets udviklingfaser i forhold til foden. Dette sikrer en grundig screeningsprotokol og fremgangsmetode til at finde årsagen til dine symptomerne i barnets fod. Denne undersøgelse indeholder normalt ikke en ultralydsscanning, da det utroligt sjældent giver mening på et barn. Hvis det findes relevant vil behandleren nævne det under konsultationen og udføre denne. På baggrund af ovenstående, kan vi komme med en diagnosticering og behandlingsplan.
Konsultationen foregår således:
- Historik – har barnet været i et uheld, er det en medfødt problematik eller hvor lang tid har der været givet udtryk for komplikationer
- Multisens-test (vægtpåvirkning på fødderne, balance og ganganalyse) – læs mere her
- Funktionel screening af relationen mellem fod, knæ og hofte
- Test for platfod (Rigid eller funktionel – vigtigt da dette definerer behandlingsplanen)
- Test for hypermobilitet
- Konklusion (diagnose, behandlingsplan, prognose)