Hvad er nedsunken forfod?
Nyere undersøgelser vurderer, at op til 80% af den den danske befolkning døjer med symptomer fra nedsunken forfod i løbet af deres liv. Symptomerne kan forekomme med jævne mellemrum og ikke konstant, men vil typisk være en tilbagevendende problematik.
Nedsunken forfod opstår, når der er forhøjet belastning på de ledbånd, som skal holde fodrodsknoglerne på plads, hvorefter de henover tid bliver for elastiske eller brister. Herefter vil de enkelte knogler kollapse ned mod planet (gulvet) og skabe en uhensigtsmæssig akse inde i forfoden. Den nye fodstilling vil skabe kompression af blodkar og potentielt nervevæv (typisk kun den arterielle forsyning) og derfor opstår der neuralgiske symptomer i forfod og tæer, såsom:
- Sovende og prikkende fornemmelser
- Kolde tæer
- Følelsesløshed
- Hævelse ovenpå eller under forfoden (Kan give følelsen af at gå på noget der er hævet eller vat-lignende fornemmelse)
- Smerter ud i tæerne
Dertil kan nedsunken forfod give anledning til andre problematikker såsom mortons neurom og bristede fedtpuder under forfoden.
Tilstanden er stukturel (forsvinder ikke) og der er lavet flere forskningsprojekter, som kigger på træning af forfod, lægmuskulatur, udstrækning og lignende uden videre positive resultater. Dog er det vigtigt at pointere, at det kan være et led i behandlingen, da det ikke skader, men det vil ikke være det bærende element, som ændrer symptombilledet drastisk. Vi underviser naturligvis i øvelser mv. i klinikken.
Kvinder er hårdest ramt
Da kvinder gennemgår nogle hormonelle processer, som mænd ikke gør, kan det have en indflydelse på blandt andet fibrøst væv i kroppen. Fibrøst væv er ledbrusk, bindevæv og ledbånd. Når en kvinde bliver gravid frigives der blandt andet relaxin, som er et hormon der gør, at ledbånd bliver mere fleksible og eftergivelige i kroppen. Det påvirker dog ikke kun bækken og ribben, men også fødderne. Derfor oplever rigtigt mange kvinder, at fødderne vokser under- og lige efter graviditeten. Dette kan også være medførende til, at nedsunken forfod opstår.
Når kvinder kommer i overgangsalderen daler østrogenproduktionen. Nedsatte østrogenværdier påvirker også fleksibiliteten af ledbånd, men i dette tilfælde vil det hele langsomt blive rigidt og miste fleksibiliteten. Den nedsatte fleksibilitet vil medføre nedsat vaskularisering inde i forfoden, da der i forvejen ikke er optimale pladsforhold og derfor henover tid kan symptomerne komme krybende.
Indlægssåler kan afhjælpe symptomer fra nedsunken forfod
I klinikken har vi igennem mange år arbejdet med indlægssåler, som har til formål at gøre vores patienter symptomfrie på bedst mulig måde.
Da nedsunken forfod ikke kan trænes eller behandles væk henvises man oftest til indlægssåler og måske også nogle andre sko.
Indlægssålerne har til funktion at
- Løfte forfoden hvor ledbåndene ikke har effekt
- Opretholde foden i en optimal position, så den kan regenere fra de gener, som er opstået
- Optimere fodstilling
- Sikre at tilstanden ikke tager til
Hvert menneske er forskelligt og derfor designer vi alle vores indlægssåler individuelt, så de er tilpasset den enkeltes behov. Ingen fødder er ens og derfor vil man heller ikke se, at indlægssålerne bliver det. I vores optik skal alle behandles ud fra årsagen og derfor er det vigtigt med en grundig undersøgelse af fødderne, som også kan give forklaringer på, hvorfor symptomerne er opstået.
Vi arbejder med to forskellige typer af indlægssåler, som begge har til formål at aflaste forfoden bedst muligt. Din behandler i klinikken vil hjælpe dig med at vælge den rigtige indlægssål.
Læs mere om vores indlægssåler her.